btstudy.com 으로 오세요. 수능/내신 변형, 퀴즈를 무료로 공개합니다.

THE BLUET

728x90

enk1 | Since 2005 임희재 | 블루티쳐학원 | 01033383436 | 200710 22:53:52

 

순서배열

 

1. 영능김1 1-1

 

Can I Swim?


(A) His name was Diego Gonzales. Diego was a shy boy who seemed to be frightened of his own shadow. He struggled with his classes, and none of the after-school activities seemed to suit him. He was neither strong nor athletic. On the rugby field, nobody passed the ball to him or involved him in the game, except to make fun of him. 2

(B) Tom Michell is a British teacher. In the 1970s, he worked at an English language boarding school in Argentina. One day he visited a beach and found a penguin that was injured and alone. Michell decided to help the bird. 0

(C) He cleaned it, fed it, and even gave it a name—Juan Salvado. From that day on, Juan Salvado lived on the terrace of his room in the school dormitory. The following is part of the story, written by Tom Michell, about the penguin and a boy at the school. From the first day that I brought a penguin to live at the school, one student in particular wanted to help with his care. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


2. 영능김1 1-2

 

Diego's early education had not prepared him well for life at his new school.


(A) One day, I took Juan Salvado to the school swimming pool with the boys. As soon as the other swimmers left, we brought Juan Salvado to the water to see if he would swim. Juan Salvado had been living at the school for several months by then. However, in all that time, he had never been able to swim because his feathers had been damaged. 2

(B) His knowledge of English was limited, so he avoided conversation. However, Diego enjoyed the company of Juan Salvado. Indeed, on the terrace, Diego could relax. 0

(C) He had some friends who also had trouble fitting in. Looking after Juan Salvado was good for those boys. They fed him fish, swept the terrace, and spent time with him. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


3. 영능김1 1-3

 

"Go on!" I said.


(A) I had never had the opportunity to study a penguin in the water before. I was familiar with the awkward way that Juan Salvado walked on land, but now I watched in awe. Using only a stroke or two, he flew at great speed from one end of the pool to the other, turning swiftly before touching the sides. It was amazing! 1

(B) The penguin stared at me and then at the pool, like he was asking, "Is this where the fish come from?" Without further encouragement, he jumped in. With a single movement of his wings, he flew like an arrow across the water and knocked into the wall on the opposite side. Luckily, he was not hurt! 0

(C) Everyone could see how much he was enjoying himself. "Ooh", The boys shouted, as though they were watching a fireworks display. After a while, Diego came over and asked quietly, "Can I swim, too?" 2


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


4. 영능김1 1-4

 

I was astonished.


(A) Not only could Diego swim, but he swam magnificently! He chased after Juan Salvado, and they swam in perfect harmony. It was like a duet written for violin and piano. Sometimes Juan Salvado took the lead and Diego followed after him. At other times Diego went ahead and the penguin swam around the boy. Occasionally they swam so close that they almost touched. 2

(B) He had never gone near the pool before. I was not even sure if he could swim. "The water is cold, and it's getting late. Are you sure you want to go in?" I asked. "Please!" 0

(C) "All right then," I said, "but be quick!" I had never seen him so excited before. His eyes were shining with joy, and he seemed to be truly alive for the first time. Without hesitating, he dived into the cold water. I was ready to jump in and rescue him if he could not swim. However, I soon realized that I did not have anything to worry about. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


5. 영능김1 1-5

 

I was almost speechless.


(A) Suddenly Diego was not the sad little boy we had become used to. He was a very normal boy with a very special talent. "Diego! You can swim!" 0

(B) He asked without looking directly at me, but I saw a smile on his face. As we returned to the dormitory, Diego told me that his father had taught him how to swim in the river by their home. It was the first time he had talked about his life. I listened in silence, without making any corrections to his English, as he talked nonstop all the way back to the dormitory. 2

(C) "Yes, I can swim." "I mean you are able to swim really well. Brilliantly, in fact!" "Do you think so?" 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


6. 영능김1 1-6

 

The events of that day were extraordinary.


(A) He had earned the respect of his classmates. Over the next few weeks, his grades improved and he became more popular. Thanks to a swim with a penguin, a lonely boy's life was changed forever. 2

(B) Diego's confidence grew quickly after that day. When the school had a swimming competition, he won every race he participated in. The encouragement and acknowledgement given by the other boys was genuine. 1

(C) A child had gone down to the water to swim with a penguin, and shortly afterward, a young man had emerged. The ugly duckling had become a swan. It was definitely a turning point. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


7. 영능김1 2-1

 

Opposite Personalities, Great Partnerships Everybody is unique.


(A) Introverts recharge their batteries by spending some time alone; extroverts need to recharge when they do not socialize enough. Extroverts are good at performing tasks under pressure and coping with multiple jobs at once. Introverts, on the other hand, like to focus on one task at a time and can concentrate very well. 1

(B) However, there have been many attempts to categorize people's personalities. One of the most common methods divides people into two types, introverts and extroverts. According to this division, introverts tend to be drawn to the internal world of thoughts and feelings, while extroverts are drawn to the external world of people and activities. 0

(C) Extroverts tend to do assignments quickly. They make fast decisions and are comfortable with taking risks. Introverts often work more slowly and deliberately. They think before they act, give up less easily, and work more accurately. 2


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


8. 영능김1 2-2

 

Based on all this information, you might think that introverts and extroverts do not get along.


(A) At that time in Montgomery, buses were divided into two zones: one for black people and the other for white people. She took a seat in the black zone and watched quietly as more and more passengers got on the bus. Soon, all the seats in the white zone were taken. Then the driver ordered her to give her seat to a white passenger. 1

(B) Rosa Parks was a shy, mild-mannered introvert. She avoided standing out in public or drawing attention to herself. However, she had the courage to resist injustice, so she answered calmly with a single word—"No." The furious driver called the police, and she was arrested. 2

(C) However, they actually work well together because their personalities complement each other. Sometimes they can even accomplish great things when they collaborate. Let's take a look at some famous examples! Case One: Working Together for Civil Rights On December 1, 1955, in the American city of Montgomery, Alabama, a black woman named Rosa Parks got on a bus. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


9. 영능김1 2-3

 

Parks's calm response to the situation impressed many people.


(A) He then praised Parks's bravery and hugged her. She stood silently. Her mere presence was enough to strengthen the crowd. 2

(B) Soon after, her quiet resistance came together with the inspirational speechmaking of Martin Luther King Jr. When 5,000 people assembled at a rally to support Parks's act of courage, King made a speech to the crowd. He was an extrovert—assertive, sociable, and good at motivating people. 0

(C) "There comes a time when people get tired of being trampled," he told them. "There comes a time when people get tired of being pushed out of the sunlight." King was an amazing speaker, and his words filled the people with pride and hope. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


10. 영능김1 2-4

 

Rosa Parks's act and Martin Luther King Jr.'s speech inspired Montgomery's black community to boycott the buses, a crucial turning point in the struggle for civil rights.


(A) The boycott lasted for 381 days. It was a difficult time for everyone, but eventually the buses were integrated. 0

(B) Similarly, Rosa Parks could not have excited the crowd at the rally with her words. When their introverted and extroverted traits were combined, however, his charisma attracted attention to her quiet bravery. In the end, this partnership had a huge impact on society. 2

(C) Think about how the partnership of these two people accomplished this. A powerful speaker refusing to give up his seat on a bus would not have had the same effect. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


11. 영능김1 2-5

 

Case Two: A Business Partnership On June 29, 1975, Steve Wozniak tapped a few keys on his keyboard, and letters appeared on a screen.


(A) He had just created a personal computer that allowed people to type on a keyboard and see the results on a monitor simultaneously. At the sight of the brilliant device, Steve Jobs suggested to Wozniak that they start a business. 0

(B) In fact, the two men formed one of the most famous partnerships of the digital era. Wozniak would come up with a clever engineering idea, and Jobs would find a way to polish, package, and sell it. 2

(C) Wozniak was a great inventor. When he partnered with Jobs, however, he was able to do much more. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


12. 영능김1 2-6

 

The two men had opposite personalities.


(A) Wozniak hated small talk and often worked alone. It was these features of his introverted personality that enabled him to focus on inventing things. Jobs, on the other hand, had outstanding social skills. 0

(B) Obviously, the answer is neither. The world needs both introverts and extroverts, and they often make a terrific team. We simply need to respect different personalities as well as our own. Then, when we have a chance to work together, we might be able to do great things! 2

(C) According to Wozniak, he was good at communicating with people. Wozniak was a shy inventor, whereas Jobs was a daring entrepreneur, but they were alike in that neither was afraid to face challenges that seemed impossible. So which personality type is better? 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


13. 영능김1 3-1

 

Turn Off the Lights and Save a Tiger.


(A) How does this work? Let's take a look. A Species in Danger Tigers, one of the world's largest feline species, have long been the kings of Asia's forests. 1

(B) Despite being the dominant predators of their habitats, they move silently and remain unseen most of the time. Imagine how ancient people must have felt when encountering tigers in the wild! It is no surprise that tigers have been feared and worshipped by humans for centuries, standing as symbols of power and courage. The fact that ancient rock paintings feature images of tigers shows how closely tigers have been related to humans throughout history. 2

(C) You can protect tigers simply by switching off the lights. This may sound strange, but it is actually true. An everyday action that helps us save energy can also help save an endangered species. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


14. 영능김1 3-2

 

At one time, tigers were found all across Asia, from Korea to Turkey.


(A) However, the world's tiger population has been shrinking rapidly. Illegal hunting and habitat loss are the main reasons behind this decrease. 0

(B) In fact, it is now estimated that there are fewer than 4,000 tigers living in the wild. Some experts even predict that the last of the world's wild tigers will disappear within the next 10 years. 2

(C) At the start of the 20th century, it was estimated that there were approximately 100,000 wild tigers. In recent years, however, three of the nine subspecies of tigers have become extinct. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


15. 영능김1 3-3

 

Our Interconnected World.


(A) This is because all of Earth's species are interconnected. Think about what would happen if tigers became extinct. Existing at the top of the food chain, they maintain the populations of animals they prey on, such as deer and boar. Without tigers, these species would rapidly increase in number. As a result, their food source, vegetation, would begin to disappear. 1

(B) This would cause birds and insects to lose their homes, and bigger animals that prey on them would soon run out of food. Eventually, the entire ecosystem would be affected. Humans are no exception, as we rely on nature for everything we need to survive, including air, food, and water. This is how the disappearance of a single species can threaten the whole planet. 2

(C) It would be very sad if there were no more wild tigers. Would it really matter, though? After all, we could still see them in zoos or watch programs about them on TV. Shouldn't we be more worried about protecting human beings? The fact is, however, that we need to protect tigers in order to protect ourselves. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


16. 영능김1 3-4

 

Now imagine what would happen if we made the effort to save tigers.


(A) This is an ecological term referring to species that live in a large area containing a variety of different ecosystems. 1

(B) If we choose to protect these species, we must conserve their habitat. As a result, the other species that share this habitat, including trees and insects, are protected too, as if there were a large umbrella being held over them. 2

(C) Tigers are considered an "umbrella species." 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


17. 영능김1 3-5

 

Small Efforts with Big Results.


(A) If Earth's oceans continue to rise, this area could be wiped out and its tiger population could be reduced by as much as 96%. By conserving energy, however, we can slow climate change, and this will slow the rise of the oceans. So keep switching off the lights whenever you're the last person to leave a room! 2

(B) When fossil fuels are burned, carbon dioxide is released into the air, and this contributes to climate change. Climate change has a number of negative effects, including rising sea levels that threaten many parts of the world. One of these places, called the Sundarbans, is an area on the coast of Bangladesh inhabited by a large number of tigers. 1

(C) Now, it is obvious that we must protect tigers. You may, however, still wonder how switching off the lights helps. Well, the lights in our homes require electricity, and more than half of the world's electricity is created by burning fossil fuels. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


18. 영능김1 3-6

 

You can also protect tigers when shopping.


(A) You could volunteer at a nonprofit organization or share important information on social networking sites. However small your actions may seem, they can help make a big difference. Most importantly, you must remember that we all share the same planet. If a single species disappears, every other living creature, including human beings, could be affected. 2

(B) Many popular products, including chocolate, instant noodles, and soap, are made with palm oil. Unfortunately, forests where tigers live are being destroyed to build more and more palm oil plantations. Some palm oil, however, is produced in a more sustainable way. 0

(C) Products that use this environmentally friendly palm oil usually have a special mark on the label. Look for it the next time you go shopping! Get Involved There are many other things you can do to protect tigers and other endangered species. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


19. 영능김1 4-1

 

A Protector of Our National Heritage.


(A) Yunju, a high school student, went to a Korean art exhibition. She wrote a report about her experience to share with her class. Last week, I visited an exhibition of artwork and ancient items selected from the Kansong Art Museum's collection. The exhibition included information about the man who gathered all of the artwork displayed there. 0

(B) This decision was greatly influenced by his mentor, Oh Sechang, who was an independence activist and had keen insight into Korean art. With Oh's guidance and his own convictions, Kansong devoted most of his fortune to acquiring old books, paintings, and other works of art. He considered these items the pride of the nation and believed they represented the national spirit. Without his actions, they would have been destroyed or taken overseas. 2

(C) His name was Jeon Hyeongpil, but he is better known by his pen name, Kansong. He was born into a rich family in 1906 and lived through the Japanese occupation of Korea. At the age of 24, he inherited a massive fortune. After carefully thinking about what he could do for his country, he decided to use the money to protect Korea's cultural heritage from the Japanese. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


20. 영능김1 4-2

 

As soon as I walked in, I could not help but admire some ink-and-water paintings by Jeong Seon, a famous Korean artist also known as Gyeomjae.


(A) Fortunately, it was rescued at the last minute and later purchased by Kansong. Knowing that these beautiful paintings were nearly turned to ashes made me feel very sad. I am thankful that these paintings are still around so that future generations can also appreciate them. 2

(B) The way Gyeomjae painted the mountains, rivers, and valleys makes them look very inviting. I was shocked when the museum tour guide said that the album was almost burned as kindling. 1

(C) These paintings were kept in an album called the Haeak jeonsincheop. They depict the beautiful scenery of Geumgangsan Mountain and its surrounding areas. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


21. 영능김1 4-3

 

The next item that impressed me was a gorgeous porcelain vase called the Celadon Prunus Vase with Inlaid Cloud and Crane Design.


(A) With the money he spent on it, Kansong could have bought 20 nice houses! Later, a different Japanese collector offered double the price Kansong had paid for the vase. However, Kansong refused to part with it because he knew that it was the most magnificent vase of its kind. 1

(B) Today it is listed as one of Korea's National Treasures. Seeing it in person was an absolutely breathtaking experience! 2

(C) It is a pleasant shade of green, with a lovely pattern of clouds and cranes encircling the entire vase. The cranes seem to be alive and stretching their wings in search of freedom. Kansong bought the vase from a Japanese art dealer in 1935. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


22. 영능김1 4-4

 

Finally, I saw the one item in the museum that I will never forget – an original copy of the Hunminjeongeum Haerye.


(A) Schools were forbidden to teach lessons in Korean, and scholars who studied Korean were arrested. 2

(B) At that time, however, Korea was still occupied by Japan. The Japanese colonial government intended to get rid of the Korean language. 1

(C) This ancient book was written in 1446, and it explains the ideas and principles behind the creation of Hangeul, the writing system of the Korean language. It was found in Andong in 1940. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


23. 영능김1 4-5

 

From the moment he heard that the Hunminjeongeum Haerye had been discovered, Kansong couldn't stop thinking about it.


(A) It has since been designated a National Treasure of Korea and included in the UNESCO Memory of the World Register. Looking at the ancient book, I could feel Kansong's strong commitment to preserving Korean history. 2

(B) He knew he had to protect it at all costs. After years of waiting, he was finally able to obtain the book. He purchased it at ten times the price the owner was asking and carefully hid it in his house. 0

(C) When the Japanese were finally defeated, he was able to share it with the rest of Korea. The guide said that the Hunminjeongeum Haerye is the museum's most precious treasure. Without it, the origins and fundamentals of Hangeul would have been lost to history. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


24. 영능김1 4-6

 

Standing in the middle of the exhibition hall, surrounded by Korean art, I could not stop thinking about Kansong.


(A) He used the building as a place to store all of the important cultural items he had collected over the years. Kansong died in 1962, and Bohwagak was renamed the Kansong Art Museum in 1966. It now holds about 5,000 items, including 12 Korean National Treasures. 2

(B) He was an amazing person! He did not collect art for his personal enjoyment. He did it to protect Korea's cultural identity during the harsh Japanese colonial period. After Korea regained its independence, he stopped collecting art, as he knew it would safely remain in Korea. 0

(C) During our country's worst time, a single man was able to defend Korea's national spirit and pride. Thanks to him, we are still able to experience an essential part of Korean culture today. Founded in 1938, the Kansong Art Museum was Korea's first private museum. When Kansong built it, he named it Bohwagak. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


25. 영능김1 5-1

 

Nature: The Great Inspiration of Architects Nature is all around us.


(A) The act of creating things based on nature is called "biomimicry." This term is derived from the Greek words bios, meaning "life," and mimesis, meaning "imitation." 1

(B) It impresses us with its beauty and supplies us with everything we need to survive. It also provides some people with the inspiration to create things in a new way. 0

(C) Architects who use biomimicry look at nature as an incredibly successful engineer who has already come up with answers to some of the problems they now face. They carefully study plants, animals, and other aspects of nature to learn how they work. As a result, they have been able to find some innovative solutions to engineering and architectural challenges. 2


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


26. 영능김1 5-2

 

The Curving Beauty of Nature.


(A) The Sagrada Familia is an enormous church in Barcelona, Spain. Designed by the world-famous architect Antoni Gaudi, the church is one of the most prominent buildings in the world. Construction of this remarkable building began in 1882, and Gaudi took over responsibility for its design in 1883. Believe it or not, the building is still under construction. 0

(B) Many parts of the church incorporate images and forms from nature. For example, the church's spires are topped with spheres that resemble fruits. There are also turtles carved into the stone bases of columns and spiral stairs that resemble the shells of sea creatures. 2

(C) Some people love the Sagrada Familia and others hate it, but nearly everyone is fascinated by its unique design. Gaudi believed that all architects should look to nature for inspiration. He preferred the curves found in natural objects to the straight lines found in artificial ones. This preference can be seen in all his buildings, including the Sagrada Familia. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


27. 영능김1 5-3

 

Perhaps the most impressive feature of the Sagrada Familia is the ceiling.


(A) These tree-like columns are not just for decoration, though. Inspired by trees, Gaudi gave the columns a single base that splits off into branches near the top. 1

(B) This allows them to support the roof better by distributing its weight evenly. Because Gaudi recognized the superiority of natural forms, he was able to design a building that is both beautiful and functional. 2

(C) Gaudi designed the columns inside the church to resemble trees and branches, so visitors who look up can feel as if they were standing in a great forest. The light that comes through the small holes all over the ceiling even resembles the light beaming through leaves in a forest. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


28. 영능김1 5-4

 

A Lesson from Insects.


(A) It has a large central chimney and smaller outer chimneys that are close to the ground. The heat generated by the daily activity of the termites rises up through the central chimney, eventually escaping through the top of the mound. In the meantime, cooler air is pulled in through the smaller chimneys, keeping the termites' home at a comfortable temperature during the hot day. 2

(B) To solve this problem, the building's architect, Mick Pearce, turned to termite mounds for an alternative. Termite mounds are large structures built by certain termite species. Scientists believe that the mounds stay cool due to a constant flow of air. Each mound has a network of holes referred to as chimneys. 1

(C) The Eastgate Centre is an office building and shopping complex in Harare, Zimbabwe. Built in 1996, it might not be as visually impressive as the Sagrada Familia. However, the building is an excellent example of biomimicry. Due to the hot climate of Harare, air conditioning systems can be very costly to install, run, and maintain. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


29. 영능김1 5-5

 

Also, the soil surrounding the mound absorbs heat in the hot daytime hours.


(A) Therefore, the temperature inside the mound does not increase greatly and stays relatively cool. At night, when the outside temperature goes down, the heat is finally released. This process inspired Pearce to design an innovative climate control system. The Eastgate Centre was constructed without a conventional cooling system. 0

(B) There are openings near the base of the building, and outside air comes into the building through them. This air is moved through the building by a system of automatic fans. Eventually, the air, along with heat generated by human activity during the day, rises upward through the building's internal open spaces and is released through chimneys on the roof. 2

(C) Instead, Pearce used building materials that can store large amounts of heat. The floors and walls of the building absorb heat during the day, just like the soil of a termite mound. The heat is released at night, and the walls cool down, ready to store heat again by the next morning. The structure of the building also helps keep the building cool. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


30. 영능김1 5-6

 

As a result, the building has not only cool temperatures but also fresh air.


(A) Using biomimicry in architecture is just one way that humans are utilizing the lessons of nature to improve the way we do things. Biomimicry is also being used to solve problems in the fields of robotics, agriculture, and many others. 1

(B) More importantly, the Eastgate Centre uses far less energy than other buildings, which saves money and helps protect the environment from pollution. Without the inspiration Pearce received from tiny termites, none of this would have been possible. 0

(C) Imitating the ideas of nature not only helps solve problems, but it also makes us feel closer to nature. As a result, humans are more likely to stop destroying the environment and start becoming part of it instead. 2


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


31. 영능김1 SP-1

 

Coach Ken Carter takes over the head coaching job for the Richmond High School basketball team.


(A) Maybe I should speak louder. I'm Ken Carter, your new basketball coach. (One of the players tosses a ball to another player, ignoring Coach Carter.) You, what's your name, sir? Lyle: Jason Lyle, but I'm not a sir. 2

(B) He comes up with an idea. Carter: Good afternoon, gentlemen. I'm your new basketball coach, Ken Carter. (The players ignore him and chat with each other.) 1

(C) The school is located in a poor neighborhood. Many students at the school drop out and end up living difficult lives. The team has had a losing record for several years, and the team members keep blaming each other for losing. Carter finds out that their problem is not how they play basketball, but that they lack respect for themselves. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


32. 영능김1 SP-2

 

Carter: Starting today, you are a sir.


(A) Cruz: This is crazy! By the way, why are you wearing a suit and tie? Carter: What's your name, sir? Cruz: Timo Cruz, sir. Carter: Well, Mr. Cruz, when we treat ourselves with respect. (Cruz does not listen and starts bouncing the ball.) All right, Mr. Cruz, leave the gym right now. 1

(B) You all are. "Sir" is a term of respect. All of you will have my respect until you abuse it. (He gives out some pieces of paper.) These are contracts. If you sign and honor this, we'll be successful. It states that you will attend all of your classes and maintain a 2.3 grade point average. 0

(C) Cruz: Fine. I don't need to listen to you anymore. I quit. (He walks out of the gym.) Carter: Is there anybody else who doesn't want to sign this contract? (Students look at each other. Two more students leave the gym and the others stay.) 2


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


33. 영능김1 SP-3

 

Carter teaches the players to stay focused and play together as a team.


(A) Other players: That's impossible! (Cruz starts doing push-ups. Carter continues coaching.) (On Friday) Carter: It's Friday, but you still have 100 push-ups and 100 laps to go. It's time to give up, Mr. Cruz. Lyle: I'll do them for him, Coach. 1

(B) You said we're a team. When one person struggles, we all struggle. When one player triumphs, we all triumph, right? Kenyon: I'll do some, too. Come on, guys, let's help him out! (Other players do push-ups together with Cruz. Carter seems impressed.) 2

(C) Cruz realizes how tough life is off the court and how much basketball means to him. Later, the team wins an inspiring victory while Cruz watches from the crowd. Eventually, he decides to come back. (Cruz comes into the gym.) Cruz: How can I get back on the team? Carter: If you want to rejoin the team, you need to do 1,000 pushups and 1,000 laps around the gym—by Friday. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


34. 영능김1 SP-4

 

With Cruz back on the team, they go undefeated for the rest of the season, and they even win a big tournament.


(A) What's more important than winning is respecting the rules and taking responsibility for your behavior. If you don't realize that, you'll never succeed or even adjust to the real world. I believe honoring this contract is the first step for you to take responsibility in your life. Now, I want you to go home, look at your lives tonight, and ask yourself, "Do I want a better life?" If the answer is yes, then I promise you I will do everything in my power to get you to a better life. (The athletes are deep in thought.) 2

(B) However, Carter later discovers that some of the students have been skipping classes and getting failing grades. He decides to do something. (In front of the gym door) Kenyon: What's up, Cruz? Cruz: I don't know. This note says that practice has been canceled and the coach is waiting in the school library. Kenyon: The library? I don't even know where the library is! 0

(C) (In the school library) Carter: Gentlemen, in this hand, I have the contracts you signed. In this hand, I have academic progress reports from your teachers. The gym will stay locked until we all satisfy the terms of this contract. Cruz: But why? We're undefeated, and we won the tournament. Didn't you want us to win? Carter: That's not the point. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


35. 영능김1 SP-5

 

(In Carter's office) Principal: You locked the gym?


(A) Principal: So you take away the one thing that they're good at? We both know that for some of these boys, this basketball season will be the best part of their lives. Carter: Don't you think that's the problem? 2

(B) Are you crazy? Carter: Nobody expects them to go to college, Ms. Garrison. 0

(C) Nobody even expects them to graduate from high school. We need to stop neglecting them and make them realize that they can do more. 1


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


36. 영능김1 SP-6

 

The coach's act angers the parents who expected the team to keep winning.


(A) Other parents: (shouting) No! Board Chairman: Quiet! Let's hear from Coach Carter. 1

(B) Eventually, the school board confronts Carter. Parent 1: Basketball is all these boys have. Should Carter be allowed to take that away from them? 0

(C) Carter: You really need to consider the message that you're sending these boys: that they are above the law. I'm trying to teach them discipline. If these kids don't honor a simple contract, it won't be long before they're out there in society breaking laws. 2


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


37. 영능김1 SP-7

 

Despite Carter's speech, the board votes to unlock the gym.


(A) We're going to fulfill the contract, sir. Now we know what's important in life, and it's all because of you. Thank you, sir. Carter: Gentlemen, there's only one way to say this: We've achieved our goal. 1

(B) The team members study hard and raise their grades enough to fulfill the contract. Later, the team competes in the state basketball tournament. The players fail to win the final, but they achieve something far more important:. Belief in themselves, as well as hope for a brighter future in life beyond the basketball court. 2

(C) Carter is about to resign, but he decides to visit the gym one last time. There, he sees something shocking. All the players are studying together. Cruz: Sir, they can open the doors of the gym, but they can't make us play. 0


① A-C-B ② B-A-C ③ B-C-A ④ C-A-B ⑤ C-B-A

 


[ANSWER]
1. ③ 2. ③ 3. ② 4. ③ 5. ① 6. ⑤ 7. ② 8. ④ 9. ③ 10. ①


11. ① 12. ① 13. ④ 14. ① 15. ④ 16. ④ 17. ⑤ 18. ③ 19. ① 20. ⑤


21. ④ 22. ⑤ 23. ③ 24. ③ 25. ② 26. ① 27. ④ 28. ⑤ 29. ① 30. ②


31. ⑤ 32. ② 33. ④ 34. ③ 35. ③ 36. ② 37. ④ 

Comment +0